El tren a “L’Escanyapobres”

El tren a “L’Escanyapobres”

En aquest blog analitzarem la novel·la des d’una perspectiva ben diferent. No farem el típic treball de Secundària, on es demana que els alumnes descriguin els personatges, els narradors, l’estil, l’espai, el temps, el llenguatge…, sinó que ens centrarem en un element en concret: el tren. Recopilarem les parts on se’n parla per tal de poder, després, configurar la ruta literària.

Cal dir que a L’Escanyapobres es parla poc del tren; només apareix a l’inici del capítol II (p. 44-48) i, de passada, en diversos fragments dels capítols VI (p. 87), VII (p. 96), IX (p. 113 —perquè s’hi parla de les mines del Malgual—) i XI (p. 129). Tot i així, la informació que ens aporta és suficient per poder-lo situar al mapa i conèixer com era l’indret. Altrament, hom menciona la data de l’arribada del tren: el 15 de juny de 1865, i la reacció dels pratbellins davant aquesta efemèride. Vegem-ne els passatges que es llegiran a la ruta i la seva ubicació:

Aquest ens descriu el pas del tren per Pratbell [s’hauria de llegir a l’estació de tren, al nord de la vila]:

De sota terra, del túnel del Malgual, apareixia, embolcallat de fum, el tren, indecís, negre, empetitit com una joguina de fira per la distància i per la magnitud de les muntanyes que li servien de fons. Ell corria, corria, i solament imposant-li fites coneixia l’espectador que guanyava camí. Però, així i tot, duia en si certa majestat, tot d’una atractívola i imponent, que obligava a mirar-lo. En el seu curs era capriciós i enjogassat. […] Pocs minuts després fugia, tot aquell comboi de riquesa, amb un crit salvatge d’orgull, deixant empalmada la vila, buida i solitària l’estació, com capsa abandonada al mig del camp.

En aquest altre podem veure l’opinió del notari i de l’Escanyapobres, favorables al tren (encara que després no els surt a compte), ben al contrari que els vilatans. Al final, però, el tren resulta ésser un desastre per a l’economia de Pratbell, que només reviscola gràcies a les mines del Malgual [es podria llegir mentre ens desplacem de l’estació a la Font Baixa; d’altra banda, com que el grup A també tracta aquest punt, hauríem de parlar amb elles per tal de coordinar-ho]:

—Sempre el peix gros es menja el xic. Això és pesta per als pobles. Teniu-ho per màxima: sempre el peix gros es menja el xic… A on va, aquest tren? A atipar les grans ciutats!… Què creix, avui? Les ciutats grans… Veieu créixer cap vila, cap llogaret? No: sempre el peix gros es menja el xic. Ben aviat això serà un mas robat. La tendència de la civilització nova és de concentració. Ja ho heu vist: dels vostres companys, qui no se n’ha anat al cel se n’ha anat a Barcelona.

—És el que jo els deia, don Magí: «Feu venir el carril: el blat se us tornarà orb.»

El darrer fragment a destacar descriu el camí de l’estació de tren [per llegir a la Font Baixa, ja que s’hi pot veure perfectament el que descriu el text]:

El camí era solitari, cobert d’un fang roig i envidreït que cruixia sota el calçat. Al capdamunt, la vila destacava la seva foradada silueta, amb el seu castell emmerletat i el seu campanar romànic, sobre un cel roent de tardor que anava esblaimant-se per moments. La veïna serra, campida de blau negrós, batia sobre la plana ombra misteriosa. Un taro bastant viu feia saltironar les fulles seques com ocells ferits, en les seves alenades fortes, omplia la terra de remors d’esgarrapades. Llavors, els pelats sarments, que guaitaven al camí, cruixien, es revinclaven convulsivament, i semblaven vergassar els pocs pàmpols morts que conservaven encara. Un pressentiment d’hivern, prenyat de melangia i cruesa, s’apoderava dels cors.

Si ho veiem en un mapa, aquesta seria la primera part de la ruta:

ruta_1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s